Kakolanmäen hotellin rakennus valmistui 1890 lääninvankilaksi. Se jäi viimeiseksi Suomeen rakennetuksi lääninvankilaksi ja noudatteli tuttua kaavaa: jokainen lääninvankila on ristinmallinen ja punatiilinen.

Aikoinaan Turun lääninvankilasta puhuttiin kaupungilla, että se oli talo täynnä syyttömiä, sillä siellä pidettiin rikoksesta epäiltyä niin kauan, että hänet oli todettu syylliseksi – tai syyttömäksi. Jos tuomio tuli, lääninvankilaan tuomiotaan jäivät istumaan miedompia rangaistuksia saaneet, kuten rattijuopot ja sakkotuomioilla selvinneet, sekä ensikertalaiset murhaajat.

Vanhaa kunnioittaen

Kun vankilaa ryhdyttiin vuonna 2018 remontoimaan hotelliksi, rakennustöissä hyödynnettiin kaikki mahdollinen vanha materiaali. Esimerkiksi välipohjan lankut, jotka oli työstetty Kakolanmäellä 1700-luvulla kasvaneesta puusta, saivat hotellissa uuden elämän tilanjakajina, kokouspöytinä ja viinituvan pöytinä. Kakolan kalliosta aikoinaan louhittua kakoliittia taas näkyy hotellin pihan rakenteissa.

– Voi sanoa, että työmaalla toteutettiin kiertotaloutta parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo toimitusjohtaja Joonas Ojala, yksi hotellin omistajista.

Tärkeintä mittavassa remontissa oli, että lääninvankilan ainutlaatuinen tunnelma säilyy.

– Asiakkaat kehuvat, että hotelli on hienompi paikan päällä kuin kuvissa. Toinen asia, mikä saa jatkuvasti kiitosta, on henkilökuntamme. Täällä sekä miljöö että palvelu on kohdallaan, kehuu hotellinjohtaja Mikael Aaltonen.

Ihmisten tekemä elämys

Hotellin arkea pyörittää yhteensä noin 80 ammattilaista, ja tärkeintä on, että jokainen tekee työtä omalla persoonallaan.

– Kun palkkaamme uusia ihmisiä, ansioluetteloa tärkeämpää meille on se, millainen tyyppi hakija on. Olemme onnistuneet löytämään porukkaamme tyyppejä, jotka jakavat halumme kehittyä ja kasvaa kanssamme. Siitä olen tosi ylpeä, sanoo Mikael.

Hotellin alku ei ollut helpoin mahdollinen, sillä se avautui keskellä pahinta koronapandemiaa. Vain muutamassa vuodessa hotelli on onnistunut nousemaan asemaan, jossa se kilpailee vakavasti kaupungin ykköshotellin tittelistä.

– Se ei olisi mahdollista ilman henkilökuntaamme. Jokainen meistä tekee kaikkensa, että ylitämme asiakkaiden odotukset.

Seuraava tavoite on nostaa tasoa entisestään ja olla Suomen ykköshotelli.

– Muutamassa vuodessa olemme saaneet isot linjat toimimaan, ja seuraavaksi keskitymme kaikessa pienten yksityiskohtien hiomiseen. Me omistajat olemme täällä mukana hotellin arjessa ja teemme itsekin ihan kaikkea. Uskon, että työntekijöidemme on helppo lähestyä meitä ja kertoa omia ideoitaan. Ne ovat meille tosi arvokkaita, Joonas ja Mikael sanovat.

Tilaa juhlalle

Kakolanmäen valtteja ovat miljöön lisäksi elämykset, joita hotellivieraille voi tarjota. Samalla mäellä vain pienen kävelymatkan päässä on tarjolla hemmottelua, ostoksia, herkkuja ja monipuolista ohjelmaa, kuten alueen historiaan paneutuvia kierroksia.

– Tapahtuma- ja kokousvieraat etsivät monesti jotain erilaista ja kaipaavat tilojen lisäksi ohjelmaa ja hyvää ruokaa ja juomaa. Me pystymme tarjoamaan kaikkea tätä yhdessä muiden Kakolanmäen yrittäjien kanssa.

Hotellin monipuoliset tilat muuntuvat sekä pienten että isojen juhlien tarpeisiin – myös koko hotelli on mahdollista vuokrata oman porukan käyttöön.

Yksi erikoisimmista juhlatiloista hotellissa on vankilan vanha kirkko. Se on Suomen ainoa kirkoksi vihitty tila, jossa on täydet anniskeluoikeudet. Upeassa kirkkosalissa voi ihailla vankien tekemiä koristeita, kuten värikkäitä lasimaalauksia – alkuperäiset vankien tekemät lasimaalaukset tuhoutuivat jatkosodan pommitusten seurauksena.

Vuosi vuodelta parempaa

Entinen vankila sulkee sisälleen nyt 150 huonetta. Vanhoja sellien väliseiniä on kaadettu, mutta rauhallisuutta kaipaavia vieraita ilahduttavat alkuperäiset tuhdit seinärakenteet – äänieristys on kunnossa.

Käytävien sisustuksessa on hyödynnetty kalteriovia ja käytävämatoissa on tukkimiehen kirjanpitoa, jolla vangit pitivät kirjaa päivien kulumisesta. Seinillä taas näkyy lintuja siksi, että vangeilla oli tapana ruokkia ja jopa kouluttaa ikkuna-aukkoihin lennähtäviä puluja.

Historian rinnalla kaikissa tiloissa törmää valintoihin, joiden taustalla on vastuullisuus. Esimerkiksi jo rakennusvaiheessa päätettiin, että huoneisiin ei tule lainkaan omia jääkaappeja ja pullotetun kuplaveden tarve ratkaistiin kotimaisilla Mysoda-hiilihapotuslaitteilla. Näin vieraita kannustetaan vastuullisuuden nimissä valmistamaan kuplavettä itse, maailman parhaasta hanavedestä.

Hotellin talotekniikka rakennettiin lähtökohtaisesti hyvin energiatehokkaaksi ja rakennuksen käyttämä sähkö ja lämpö tulevat kokonaan uusiutuvista lähteistä – osa sähköstä saadaan omista, hotellin katolle asennetuista aurinkopaneeleista.

– Meillä on sekä Green Key että Sustainable Travel Finland -sertifikaatit, jotka edellyttävät, että todennamme vastuullisuustoimenpiteemme joka vuosi ja parannamme aina edellisestä vuodesta. Meillä vastuullisuus on ollut keskiössä alusta lähtien ja uskaltaisin väittää, että olemme siinä kovalla tasolla verrattuna kilpailijoihin, Joonas sanoo.

Hotelliyrittäjien arvomaailmaan kuuluu se, että kaikki hotelliin hankittava pyritään ostamaan ensisijaisesti mahdollisimman läheltä, kotimaisilta pienyrittäjiltä. Kakolanmäen muiden yrittäjien herkuista pääsee nauttimaan myös hotellin ravintoloissa.

– Olemme todella ylpeitä omasta ja muiden osaamisesta. Kun on näin kovassa seurassa, haluaa itsekin tehdä kaiken koko ajan paremmin, Mikael toteaa.

Entisen lääninvankilan ovet ovat aina avoinna. Vankilahotelli kutsuu nyt vieraitaan vapautumaan.

 

Omistajat Mikael Aaltonen ja Joonas Ojala ovat tuttu näky hotellin arjessa.

 

Vankiselleihin rakennettujen huoneiden sisustuksessa on alueen historiasta muistuttavia yksityiskohtia. Osassa huoneista on oma parveke.

Kakolanmäen hotellin rakennus valmistui 1890 lääninvankilaksi. Se jäi viimeiseksi Suomeen rakennetuksi lääninvankilaksi ja noudatteli tuttua kaavaa: jokainen lääninvankila on ristinmallinen ja punatiilinen.

Aikoinaan Turun lääninvankilasta puhuttiin kaupungilla, että se oli talo täynnä syyttömiä, sillä siellä pidettiin rikoksesta epäiltyä niin kauan, että hänet oli todettu syylliseksi – tai syyttömäksi. Jos tuomio tuli, lääninvankilaan tuomiotaan jäivät istumaan miedompia rangaistuksia saaneet, kuten rattijuopot ja sakkotuomioilla selvinneet, sekä ensikertalaiset murhaajat.

Entisen lääninvankilan ovet ovat aina avoinna. Vankilahotelli kutsuu nyt vieraitaan vapautumaan.

Vanhaa kunnioittaen

Kun vankilaa ryhdyttiin vuonna 2018 remontoimaan hotelliksi, rakennustöissä hyödynnettiin kaikki mahdollinen vanha materiaali. Esimerkiksi välipohjan lankut, jotka oli työstetty Kakolanmäellä 1700-luvulla kasvaneesta puusta, saivat hotellissa uuden elämän tilanjakajina, kokouspöytinä ja viinituvan pöytinä. Kakolan kalliosta aikoinaan louhittua kakoliittia taas näkyy hotellin pihan rakenteissa.

– Voi sanoa, että työmaalla toteutettiin kiertotaloutta parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo toimitusjohtaja Joonas Ojala, yksi hotellin omistajista.

Tärkeintä mittavassa remontissa oli, että lääninvankilan ainutlaatuinen tunnelma säilyy.

– Asiakkaat kehuvat, että hotelli on hienompi paikan päällä kuin kuvissa. Toinen asia, mikä saa jatkuvasti kiitosta, on henkilökuntamme. Täällä sekä miljöö että palvelu on kohdallaan, kehuu hotellinjohtaja Mikael Aaltonen.

Ihmisten tekemä elämys

Hotellin arkea pyörittää yhteensä noin 80 ammattilaista, ja tärkeintä on, että jokainen tekee työtä omalla persoonallaan.

– Kun palkkaamme uusia ihmisiä, ansioluetteloa tärkeämpää meille on se, millainen tyyppi hakija on. Olemme onnistuneet löytämään porukkaamme tyyppejä, jotka jakavat halumme kehittyä ja kasvaa kanssamme. Siitä olen tosi ylpeä, sanoo Mikael.

Hotellin alku ei ollut helpoin mahdollinen, sillä se avautui keskellä pahinta koronapandemiaa. Vain muutamassa vuodessa hotelli on onnistunut nousemaan asemaan, jossa se kilpailee vakavasti kaupungin ykköshotellin tittelistä.

– Se ei olisi mahdollista ilman henkilökuntaamme. Jokainen meistä tekee kaikkensa, että ylitämme asiakkaiden odotukset.

Seuraava tavoite on nostaa tasoa entisestään ja olla Suomen ykköshotelli.

– Muutamassa vuodessa olemme saaneet isot linjat toimimaan, ja seuraavaksi keskitymme kaikessa pienten yksityiskohtien hiomiseen. Me omistajat olemme täällä mukana hotellin arjessa ja teemme itsekin ihan kaikkea. Uskon, että työntekijöidemme on helppo lähestyä meitä ja kertoa omia ideoitaan. Ne ovat meille tosi arvokkaita, Joonas ja Mikael sanovat.

Omistajat Mikael Aaltonen ja Joonas Ojala ovat tuttu näky hotellin arjessa.

Tilaa juhlalle

Kakolanmäen valtteja ovat miljöön lisäksi elämykset, joita hotellivieraille voi tarjota. Samalla mäellä vain pienen kävelymatkan päässä on tarjolla hemmottelua, ostoksia, herkkuja ja monipuolista ohjelmaa, kuten alueen historiaan paneutuvia kierroksia.

– Tapahtuma- ja kokousvieraat etsivät monesti jotain erilaista ja kaipaavat tilojen lisäksi ohjelmaa ja hyvää ruokaa ja juomaa. Me pystymme tarjoamaan kaikkea tätä yhdessä muiden Kakolanmäen yrittäjien kanssa.

Hotellin monipuoliset tilat muuntuvat sekä pienten että isojen juhlien tarpeisiin – myös koko hotelli on mahdollista vuokrata oman porukan käyttöön.

Yksi erikoisimmista juhlatiloista hotellissa on vankilan vanha kirkko. Se on Suomen ainoa kirkoksi vihitty tila, jossa on täydet anniskeluoikeudet. Upeassa kirkkosalissa voi ihailla vankien tekemiä koristeita, kuten värikkäitä lasimaalauksia – alkuperäiset vankien tekemät lasimaalaukset tuhoutuivat jatkosodan pommitusten seurauksena.

Vankiselleihin rakennettujen huoneiden sisustuksessa on alueen historiasta muistuttavia yksityiskohtia. Osassa huoneista on oma parveke.

Vuosi vuodelta parempaa

Entinen vankila sulkee sisälleen nyt 150 huonetta. Vanhoja sellien väliseiniä on kaadettu, mutta rauhallisuutta kaipaavia vieraita ilahduttavat alkuperäiset tuhdit seinärakenteet – äänieristys on kunnossa.

Käytävien sisustuksessa on hyödynnetty kalteriovia ja käytävämatoissa on tukkimiehen kirjanpitoa, jolla vangit pitivät kirjaa päivien kulumisesta. Seinillä taas näkyy lintuja siksi, että vangeilla oli tapana ruokkia ja jopa kouluttaa ikkuna-aukkoihin lennähtäviä puluja.

Historian rinnalla kaikissa tiloissa törmää valintoihin, joiden taustalla on vastuullisuus. Esimerkiksi jo rakennusvaiheessa päätettiin, että huoneisiin ei tule lainkaan omia jääkaappeja ja pullotetun kuplaveden tarve ratkaistiin kotimaisilla Mysoda-hiilihapotuslaitteilla. Näin vieraita kannustetaan vastuullisuuden nimissä valmistamaan kuplavettä itse, maailman parhaasta hanavedestä.

Hotellin talotekniikka rakennettiin lähtökohtaisesti hyvin energiatehokkaaksi ja rakennuksen käyttämä sähkö ja lämpö tulevat kokonaan uusiutuvista lähteistä – osa sähköstä saadaan omista, hotellin katolle asennetuista aurinkopaneeleista.

– Meillä on sekä Green Key että Sustainable Travel Finland -sertifikaatit, jotka edellyttävät, että todennamme vastuullisuustoimenpiteemme joka vuosi ja parannamme aina edellisestä vuodesta. Meillä vastuullisuus on ollut keskiössä alusta lähtien ja uskaltaisin väittää, että olemme siinä kovalla tasolla verrattuna kilpailijoihin, Joonas sanoo.

Hotelliyrittäjien arvomaailmaan kuuluu se, että kaikki hotelliin hankittava pyritään ostamaan ensisijaisesti mahdollisimman läheltä, kotimaisilta pienyrittäjiltä. Kakolanmäen muiden yrittäjien herkuista pääsee nauttimaan myös hotellin ravintoloissa.

– Olemme todella ylpeitä omasta ja muiden osaamisesta. Kun on näin kovassa seurassa, haluaa itsekin tehdä kaiken koko ajan paremmin, Mikael toteaa.