Millaisia asioita panimo voi tuottaa oluen lisäksi? Ainakin makunautintoja ja hauskoja kohtaamisia ystävien kanssa. Ehkä jopa laajemmin kiinnostavaa kaupunkikulttuuria ja hyvää elämää?
Juuri näin ajatellaan Kakola Brewing Companyssä eli KBC:ssa, vuonna 2018 Kakolan vankilan vanhaan keittiöön perustetussa panimossa. Toimintansa aikana KBC:sta on kasvanut turkulaisen kaupunki- ja ravintolakulttuurin moderni klassikko, jolla on intohimoinen fanijoukko.
– Vaikka olut on päätuotteemme, tavoitteemme on aina ollut mennä myös ”oluen yli”. On tärkeää, missä olutta tarjotaan ja millaisia fiiliksiä tai tapahtumia sen ympärillä voidaan saada aikaan, kertoo KBC:n perustajiin kuuluva Peter Torniainen.
Torniaisen ajattelussa laadukas tuote on vasta ensimmäinen askel siihen, miten oluesta tehdään ihmisille merkityksellistä ja nautittavaa. Loppu syntyy esimerkiksi tapahtumien, palvelun ja miljöön kautta.
– Juomat tulevat eläviksi niissä ympäristöissä ja tunnelmissa, joihin ne liitetään. Se puoli kiehtoo meitä ihan yhtä lailla kuin itse oluetkin.
Huolella valittuja juomatyylejä
Raikkaita seurustelulagereita, vanhan koulukunnan IPA:aa ja rajoitettuja kausituotteita. Muun muassa näistä elementeistä koostuu KBC:n olutvalikoima. Kokonaisuus palvelee monipuolisesti eri makuja, mutta on samalla fokusoitunut.
Erityisesti raikkaista lagereista, kuten ainoastaan Kakolanmäellä myytävästä Mäkilagerista, on viime vuosina muodostunut Kakola Brewing Companylle panimon oma tyyli. Myös eri lageroluiden alatyylit, kuten erilaiset pilsit ovat panimon erikoisalaa.
Lagerit erottuvat edukseen myös ravintoloissa, joihin suuntautuu merkittävä osa panimon myynnistä. Neutraalimmat oluet ovat ihanteellisia ruokajuomina, koska ne eivät dominoi makupalettia.
– Lagerimme ovat ruokien yhteyteen sopivia yleisjuomia. Ne toimivat ravintolaillan alusta loppuun tasapainoisesti.
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista KBC:n juomissa on paikallisten raaka-aineiden suosiminen. Tämä näkyy ja maistuu erityisesti panimon hapanoluissa, joissa pääosassa ovat paikalliset marjat.
– Meillä on mahtavia paikallisia raaka-aineita hyödynnettäväksi, kuten marjat. Ne pääsevät meillä oikeuksiinsa esimerkiksi Vautsi-hapanoluessa, jossa on hyödynnetty paimiolaisia vadelmia.
Viinimäinen ote limonadiin
Viimeisen parin vuoden aikana tärkeäksi osaksi Kakola Brewing Companyn tuoteperhettä ovat kasvaneet oluiden lisäksi myös Perso-limonadit.
Viehättäviin lasipulloihin pakatut kirpeät hapanlimonadit valmistetaan tuoreista raaka-aineista satokautta seuraten.
– Halusimme valmistaa alkoholittomia juomia, mutta alkoholittomasta oluesta emme kiinnostuneet, osin tuotannollisistakin syistä. Syntyi ajatus aidoista raaka-aineista tehdystä limonadista, Peter kuvailee.
KBC on kuvaillut otettaan limonadien valmistukseen viinimäiseksi. Korkealaatuisten limonadien kehittäminen lähteekin viljelijäyhteistyöstä, jotta raaka-aineet ja niiden kasvuolosuhteet tunnetaan ja hyödynnetään mahdollisimman tarkasti.
Perso-limonadien omenat tulevat tuttavallisesti Matiakselta Paimiosta Pakurlan hedelmätarhalta ja sitrushedelmät Carmelolta Sisiliasta luonnonmukaiselta perheomisteiselta sitrustilalta.
– Perso on tuoretuote, jonka maku kehittyy ja muuttuu pullossa ajan myötä. Etiketissä on hedelmien satomerkintä ja lajike. Jos juo eri vuodenaikoihin Persoa, on mahdollista, että jokainen on eri kukinnoista ja näin maku saattaa elää satokauden mukaan.
Yksi säilyy kuitenkin muuttumattomana: herkullinen maku, joka on parasta nautittuna paikan päällä ja hyvän seuran ympäröimänä.
KBC:n mietitystä valikoimasta löytyy mistä valita. Lasissa Lauha-stout, joka on panimon vanhin resepti. Se kehitettiin perustajakol-mikon vuokratiloissa vuosikymmen sitten, ennen kuin panimoa oli vielä olemassakaan.
KBC:n juomia voi nauttia tuoreeltaan panimon omassa ravintolassa, josta on näköyhteys tuotantotiloihin.
Millaisia asioita panimo voi tuottaa oluen lisäksi? Ainakin makunautintoja ja hauskoja kohtaamisia ystävien kanssa. Ehkä jopa laajemmin kiinnostavaa kaupunkikulttuuria ja hyvää elämää?
Juuri näin ajatellaan Kakola Brewing Companyssä eli KBC:ssa, vuonna 2018 Kakolan vankilan vanhaan keittiöön perustetussa panimossa. Toimintansa aikana KBC:sta on kasvanut turkulaisen kaupunki- ja ravintolakulttuurin moderni klassikko, jolla on intohimoinen fanijoukko.
– Vaikka olut on päätuotteemme, tavoitteemme on aina ollut mennä myös ”oluen yli”. On tärkeää, missä olutta tarjotaan ja millaisia fiiliksiä tai tapahtumia sen ympärillä voidaan saada aikaan, kertoo KBC:n perustajiin kuuluva Peter Torniainen.
Torniaisen ajattelussa laadukas tuote on vasta ensimmäinen askel siihen, miten oluesta tehdään ihmisille merkityksellistä ja nautittavaa. Loppu syntyy esimerkiksi tapahtumien, palvelun ja miljöön kautta.
– Juomat tulevat eläviksi niissä ympäristöissä ja tunnelmissa, joihin ne liitetään. Se puoli kiehtoo meitä ihan yhtä lailla kuin itse oluetkin.
KBC:n mietitystä valikoimasta löytyy mistä valita. Lasissa Lauha-stout, joka on panimon vanhin resepti. Se kehitettiin perustajakol-mikon vuokratiloissa vuosikymmen sitten, ennen kuin panimoa oli vielä olemassakaan.
Huolella valittuja juomatyylejä
Raikkaita seurustelulagereita, vanhan koulukunnan IPA:aa ja rajoitettuja kausituotteita. Muun muassa näistä elementeistä koostuu KBC:n olutvalikoima. Kokonaisuus palvelee monipuolisesti eri makuja, mutta on samalla fokusoitunut.
Erityisesti raikkaista lagereista, kuten ainoastaan Kakolanmäellä myytävästä Mäkilagerista, on viime vuosina muodostunut Kakola Brewing Companylle panimon oma tyyli. Myös eri lageroluiden alatyylit, kuten erilaiset pilsit ovat panimon erikoisalaa.
Lagerit erottuvat edukseen myös ravintoloissa, joihin suuntautuu merkittävä osa panimon myynnistä. Neutraalimmat oluet ovat ihanteellisia ruokajuomina, koska ne eivät dominoi makupalettia.
– Lagerimme ovat ruokien yhteyteen sopivia yleisjuomia. Ne toimivat ravintolaillan alusta loppuun tasapainoisesti.
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista KBC:n juomissa on paikallisten raaka-aineiden suosiminen. Tämä näkyy ja maistuu erityisesti panimon hapanoluissa, joissa pääosassa ovat paikalliset marjat.
– Meillä on mahtavia paikallisia raaka-aineita hyödynnettäväksi, kuten marjat. Ne pääsevät meillä oikeuksiinsa esimerkiksi Vautsi-hapanoluessa, jossa on hyödynnetty paimiolaisia vadelmia.
KBC:n juomia voi nauttia tuoreeltaan panimon omassa ravintolassa, josta on näköyhteys tuotantotiloihin.
Viinimäinen ote limonadiin
Viimeisen parin vuoden aikana tärkeäksi osaksi Kakola Brewing Companyn tuoteperhettä ovat kasvaneet oluiden lisäksi myös Perso-limonadit.
Viehättäviin lasipulloihin pakatut kirpeät hapanlimonadit valmistetaan tuoreista raaka-aineista satokautta seuraten.
– Halusimme valmistaa alkoholittomia juomia, mutta alkoholittomasta oluesta emme kiinnostuneet, osin tuotannollisistakin syistä. Syntyi ajatus aidoista raaka-aineista tehdystä limonadista, Peter kuvailee.
KBC on kuvaillut otettaan limonadien valmistukseen viinimäiseksi. Korkealaatuisten limonadien kehittäminen lähteekin viljelijäyhteistyöstä, jotta raaka-aineet ja niiden kasvuolosuhteet tunnetaan ja hyödynnetään mahdollisimman tarkasti.
Perso-limonadien omenat tulevat tuttavallisesti Matiakselta Paimiosta Pakurlan hedelmätarhalta ja sitrushedelmät Carmelolta Sisiliasta luonnonmukaiselta perheomisteiselta sitrustilalta.
– Perso on tuoretuote, jonka maku kehittyy ja muuttuu pullossa ajan myötä. Etiketissä on hedelmien satomerkintä ja lajike. Jos juo eri vuodenaikoihin Persoa, on mahdollista, että jokainen on eri kukinnoista ja näin maku saattaa elää satokauden mukaan.
Yksi säilyy kuitenkin muuttumattomana: herkullinen maku, joka on parasta nautittuna paikan päällä ja hyvän seuran ympäröimänä.